Genel
İş Hayatında Sosyal Anksiyete Nedir?
İş Hayatında Sosyal Anksiyete Nedir?
İş Hayatında Sosyal Anksiyete Nedir?
İş hayatında yaşanan sosyal anksiyete, profesyonel anlamda gerçekleştirilen faaliyetlerde endişe, korku ve rahatsızlık hissinin artış göstermesi olarak açıklanabilir. Farklı tetikleyiciler sebebiyle ortaya çıkan sosyal anksiyete topluluk önünde konuşma yapmak, grup çalışmalarına katılmak ya da yeni insanlarla iletişim kurmak sonucunda meydana gelebilir. Genel bir ifadeyle “İş hayatında sosyal anksiyete nedir?” sorusuna bu şekilde yanıt vermek mümkündür.
Sosyal Anksiyetenin Belirtileri ve Teşhisi
Sosyal anksiyete belirtileri kişiden kişiye değişim gösterebilir. Dış faktörler, sahip olunan hayat koşulları ve kişinin psikolojik durumu belirtilerin değişmesine neden olabilir. Genel bir değerlendirme yapıldığında sosyal anksiyetenin belirtileri şöyle sıralanabilir:
- Topluluk önünde konuşmaktan çekinmek
- Utangaçlık
- Yoğun endişe
- Stres
- İkili iletişim kurmakta zorlanmak
- Kalp çarpıntısı
- Grup çalışmalarından kaçınmak
Anksiyete belirtileri arasında sayılabilir. Bu belirtilerin görülmesi durumunda teşhis için mutlaka alanında uzman doktorlardan destek alınması gerekir.
Sosyal Anksiyetenin Nedenleri: Psikolojik ve Çevresel Faktörler
Sosyal anksiyete kaynakları zaman zaman değişim gösterse de genellikle psikolojik ve çevresel faktörler etrafında şekillenir. Bahsedilen psikolojik ve çevresel faktörlerin şu şekilde sıralanması mümkündür:
- Genetik yatkınlık
- Çocukluk yıllarında karşılaşılan olumsuz deneyimleri
- Özgüvensizlik
- Olumsuz düşünce kalıplarına sahip olmak
- Negatif aile ortamı
- Ölüm travması
- Yas süreci
- Mobbing içeren iş ortamı
- Aşırı stres
- Yetersizlik hissi
Anksiyete yaşanmasına neden olan faktörler arasında sayılabilir.
Sosyal Anksiyete ile Başa Çıkma: Etkili Stratejiler ve Teknikler
Sosyal ortamlarda meydana gelen anksiyeteyle başa çıkma stratejileri mevcut problemin şiddetine göre değişim gösterebilir. Uzman görüşlerine göre genel stratejiler hakkında bilgi vermek gerekirse etkili tekniklerin şu şekilde sıralanması mümkündür:
- İlaç tedavisi
- Özgüven çalışmaları
- Psikolojik destek
- İş değiştirmek
Sosyal anksiyete sorununu ortadan kaldırmak için izlenebilecek yollardır. Stres oluşumuna neden olan faktörlerden uzaklaşarak bu problemi ortadan kaldırmak mümkündür.
Sosyal Anksiyete Tedavisinde Kullanılan Yaklaşımlar
Sosyal anksiyete tedavisinde aktif olarak yararlanılan yaklaşımlar arasında bilişsel davranışçı terapi son derece önemli bir yere sahiptir. BDT, gerçek yaşam hikayelerinden kaynaklanan olumsuz düşünce kalıplarını değiştirmeyi sağlar ve sağlıklı davranışları teşvik etmeye çalışır. İlaç tedavisi de ileri seviye anksiyete yaşanması halinde tercih edilebilir. Grup terapisi, sosyal beceri eğitimi ve gevşeme teknikleri gibi destekleyici faaliyetler de anksiyete tedavisinde kullanılan yaklaşımlar arasında yer alır.
Günlük Yaşamda Sosyal Anksiyeteyle Mücadele İpuçları
Günlük yaşamda sosyal anksiyeteyle mücadele eden kişilerin dikkat edebileceği bazı faktörlerden bahsedilebilir. Kişinin kendini tetikleyen faktörleri bilmesi ve buna göre hareket etmesi anksiyeteyi yenme yolunda izlenebilecek en önemli adımdır. Bu adım, kişinin kendini olumsuz duygularda uzaklaştırmasını sağlar. Özellikle iş hayatında belirli bir kişi sebebiyle gerilim yaşanıyorsa bu kişiyle araya mesafe koymak etkili bir yöntem olabilir. Bunun yanı sıra dikkate alınabilecek bir diğer önemli ipucu ise kişinin özgüven geliştirme yöntemlerini kullanmasıdır.
Topluluk önünde konuşmaya çekinen bir yapıya sahip olanların grup çalışmalarına katılarak bu duruma alışmaya çalışması önerilir. İkili ilişkileri geliştirmeye çalışmak ve öz güven kazanmak anksiyeteyi yenmek için son derece önemlidir.
Sosyal Anksiyete ve İlişkiler: Arkadaşlık, Aile, İş Yeri Dinamikleri
Günlük yaşamda sıkça yaşanan anksiyete sosyal ilişkilerin olumsuz yönde etkilenmesine neden olabilir. Bu nedenle kişilerin sosyal ilişkilerini iyi bir şekilde yönetmeleri ve olumsuz duygulardan uzaklaşmaları son derece önemlidir. Arkadaşlık, aile ve iş yeri dinamiklerini olumlu bir pencereye çevirmek adına günlük yaşam ipuçlarından yararlanmak mümkündür.
Anksiyete sebebiyle kişilerden uzaklaşmamak ve sosyal çevreye ayrılan zamanı azaltmamak bu aşamada izlenebilecek en önemli yoldur. Sosyal ilişkiler ve anksiyete dengesini kurmak için psikolojik danışmanlardan destek almak da mümkündür. Gerek ilaç tedavisi gerekirse de psikolojik destek yardımıyla sosyal ilişkilerin bir üst seviyeye getirilmesi mümkündür.
Sosyal Medya ve Sosyal Anksiyete: Çağımızın Yeni Meydan Okuması
Anksiyete üzerinde sosyal medya etkisinin oldukça yüksek olduğundan söz etmek mümkündür. Kusursuz hayatlar ve konforlu yaşam şartlarının yansıtıldığı sosyal medya, kişilerin kendini yetersiz ve özgüvensiz hissetmelerine neden olabilir. Bu durum zaman içerisinde anksiyete probleminin meydana gelmesini ya da şiddetinin artmasını sağlar. Söz konusu durumdan korunmak isteyenlerin sosyal medya kullanımını kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeleri gerekir.
Tetikleyici faktörlerden uzaklaşmak bu durumda izlenebilecek ilk yoldur. Olumsuz etkilenmeye neden olan faktörlerden uzaklaşılamıyorsa bu durumda alanında uzman psikologlardan yardım alınması önerilir. Bu şekilde profesyonel yönlendirmeler sayesinde anksiyete probleminin minimum seviyeye indirgenmesi mümkündür.
Sosyal Anksiyete ve Özgüven Geliştirme Yolları
Sosyal anksiyete çevresel faktörler, travmalar ve özgüven eksikliğiyle ilişkilendirilir. Bu nedenle özgüveni geliştirmek sosyal anksiyete probleminden kurtulmak adına son derece önemli bir yere sahiptir. Kişilerin sosyal anksiyetesini yenebilmek adına izleyebileceği ilk özgüven artırma yöntemi olumsuz düşüncelerden kurtulmaktadır. Kişinin kendini yerecek duygu ve düşünceleri geri plana atması, olumlamalardan yararlanması son derece önemlidir. Psikolojiyi kötü etkileyen faktörleri zihinden uzaklaştırmak, düşünceleri olumluya çevirmek ve yetenekleri geliştirmek kişinin öz güveninin artmasını sağlayabilir.
Sosyal becerilerin pratik yaparak geliştirilmesi de mümkündür. İkili ilişkilerde sorun yaşanmıyor ancak grup çalışmaları anksiyeteye neden oluyorsa bu durumda olaya yavaş yavaş alışmaya çalışmak gerekebilir. İkili ilişkiler zaman içinde sosyal etkileşimde rahat hissetmeyi sağlayabilir. Bu aşamada herhangi bir özgüven gelişimi gözlemlenemiyorsa çeşitli terapi yöntemlerinden de yararlanılabilir.
12 Mayıs 2024