Genel
No-Code Nedir?
No-Code Nedir?
No-code nedir diye sorulacak olursa hızlı bir şekilde bir uygulama oluşturmak için çok az programlama becerisi gerektiren bir yazılım geliştirme yaklaşımıdır diyebiliriz. Gerekli kurumsal bilgiye sahip olan ve bir uygulamanın iş gereksinimlerini anlayan ancak programlama dilleri konusunda bilgisi olmayan çalışanların form veya web sitesi gibi yazılım uygulamaları oluşturmasına veya mevcut bir siteye işlevsellik eklemesine olanak sağlar.
No-code, programlama dillerini ve sözdizimini mantıktan ayırır. Bunun yerine yazılım geliştirmede görsel bir yaklaşım benimser. Bu anlamda no-code, low-code geliştirmeye benzerdir. Temel fark, low-code platformların daha az soyutlama kullanması, yani bir miktar kodlama içermesi, programlama dili bilgisi gerektirmesi ve genellikle kurumsal BT departmanındaki profesyoneller tarafından kullanılmasıdır.
No-Code Platformlarının İş Dünyasındaki Yeri ve Önemi
No-code yazılım, küçük işletme sahipleri, girişimciler, pazarlama uzmanları, teknik olmayan ekipler, yeni kurulan şirketler, eğitimciler, danışmanlar, kurumsal IT ekipleri, bireysel geliştiriciler, devlet kurumları, sağlık uzmanları ve e-ticaret işletmeleri dahil olmak üzere çok çeşitli kullanıcılar tarafından kullanılmaktadır. Onlara, geleneksel kodlama becerileri olmadan uygulama oluşturma ve süreçleri otomatikleştirme gücü vererek, çeşitli endüstriler ve sektörlerde erişilebilir ve değerli olmasını sağlar.
- Küçük İşletme Sahipleri: Web siteleri, müşteri yönetimi ve görevlerin otomatikleştirilmesi için no-code platformları kullanırlar.
- Girişimciler: Kod gerektirmeyen araçlar, fikirleri test etmelerine, MVP'ler oluşturmalarına ve geliştirme maliyetlerini azaltmalarına yardımcı olur.
- Pazarlama Profesyonelleri: Web sayfaları tasarlarlar, pazarlama kampanyaları yürütürler ve kodlama olmadan görevleri otomatikleştirirler.
- Teknik Olmayan Ekipler: İK, finans ve diğerleri, işe alım ve harcamalar gibi süreçleri kolaylaştırırlar.
- Startup'lar: No-code ürün geliştirme ve doğrulamayı hızlandırırlar.
- Eğitimciler: Öğretim programlamasını ve uygulama oluşturmayı basitleştirin.
- Danışmanlar ve Serbest Çalışanlar: Özelleştirilmiş çözümlerle hizmetleri genişletirler.
- Kurumsal IT Ekipleri: Teknik olmayan personeli çözüm geliştirme konusunda güçlendirirler.
- Bireysel Geliştiriciler: Kuruluşlardaki iş zorluklarını çözerler.
- Devlet Kurumları: Evrak işlerini dijitalleştirir, görevleri otomatikleştirin ve hizmetleri iyileştirirler.
- Sağlık Uzmanları: Sağlık hizmetleri ihtiyaçlarına özel uygulama oluştururlar.
- E-ticaret İşletmeleri: Çevrimiçi varlığı geliştirir ve işlemleri otomatikleştirirler.
H2: No-Code ile Yazılım Geliştirmenin Avantajları
No-code platformlarının avantajları sadece işletmenin bir departmanı veya bölümü ile sınırlı değildir. No-code bir çerçeveye sahip uygulama oluşturmanın değerinden tüm departmanların yanı sıra sektörler de yararlanabilir. Zaman ve maliyet tasarrufunun yanı sıra kolay erişilebilirlik no-code uygulama geliştirme platformu kullanmanın en büyük avantajlarından bazılarıdır. Ekipler için no-code uygulama oluşturma benimsemenin en büyük faydalarını keşfettiğinizde, büyük bir keyifle dünyanın zirvesine çıkacaksınız.
Birinin diğer seçeneklere kıyasla no-code kullanmayı seçmesinin birçok farklı nedeni vardır. Fakat her durumda geçerli olan birkaç ortak özellik vardır.
Daha hızlı - No-code araçlar, kodlamanın zorluğunu ve karmaşıklığını bir ürün oluşturmaktan uzaklaştırarak hız ve verimlilik için tasarlanmıştır.
Daha az maliyet - No-code araçlar, herkesin bir geliştirici tutmasına veya kodlamayı öğrenmek için çok fazla zaman harcamasına gerek kalmadan kendi ürününü tasarlamasına ve oluşturmasına olanak tanır.
Daha erişilebilir - No-code, kod geliştirenler gibi farklı geçmişlere sahip kişilerin kendi ürünlerini oluşturmalarına ve bunları web'de hayata geçirmelerine olanak tanır. No-code ayrımcılık yapmaz. Bugün kod gerektirmeyen araçlarla oluşturmaya başlamak için yalnızca bir dizüstü bilgisayara ve internet bağlantısına ihtiyacınız var.
No-Code Platformları Kullanarak Uygulama Oluşturma
No-code platformları, kodlamaya gerek kalmadan uygulamalar geliştirmeyi mümkün kılar. No-code uygulama oluşturucular, uygulama oluşturmayı kolaylaştırmak için önceden oluşturulmuş bloklar ve bildirim tabanlı bir ara yüz kullanır. Mobil, web ve dahili iş uygulama oluşturmak için önceden oluşturulmuş blokları sürükleyip yerlerine bırakmanız yeterlidir. No-code platformları sayesinde, herhangi bir kodlama deneyimi olmayan kişiler bile basit uygulamaları, geleneksel kodlama yöntemlerine göre daha hızlı, kolay ve daha uygun maliyetle geliştirebilir.
No-code uygulama, ister mobil uygulama, ister web uygulaması, ister basit bir dahili iş uygulaması olsun, bir geliştirici tarafından geleneksel kodlama yapılmadan oluşturulan herhangi bir uygulamadır. Günümüzde işletmeler tarafından kullanılan no-code uygulamalara örnek olarak çalışanların işe alınmasına, üretim takibine, iş akışlarının otomatikleştirilmesine ve etkinlik katılımcılarının katılımına yönelik uygulamalar yer almaktadır. No-code uygulamaların oluşturulması basit ve kolay olduğundan, işletmeler genellikle birçok no-code uygulamayı aynı anda kullanır ve her biri tek bir sorunu çözer.
No-Code ve Low-Code Arasındaki Farklar
Low-code, sıfır kodu ile kod arasındaki hafif gri alanı ifade eder. Bazen bir şeyi halletmek için orada, burada kod satırları kullanmanız gerekebilir. Ancak tamamen görsel bir ara yüze sahip bir araç kullanıyorsanız bunun yine de no-code olduğunu düşünürüz.
Low-code ve no-code farkı araçların kendisindedir. Low-code araçlar, no-code araçlardan iki açıdan farklılık gösterir. İlk olarak, no-code araçlar tamamen sürükleyip bırakma yöntemine dayalıdır. Low-code araçlar ise bazı kodlamaları görsel modelleme ortamlarına dahil eder. İkinci olarak, low-code platformlar, no-code platformlarla karşılaştırıldığında genellikle kullanıcının projelerinde daha yüksek düzeyde karmaşıklık ve özelleştirme elde etmesine yardımcı olur.
İşletmeler için No-Code Çözümleri
Binlerce iş fikri, kurucuların fikir aşamasının ötesine nasıl geçeceğini bilmemesi nedeniyle ölüyor. Kodlama olmadan, hiçbir teknik deneyiminiz olmasa bile küçük şeyler oluşturmaya başlayabilir ve fikirleri hızlı bir şekilde test edebilirsiniz. İnşa etmeye nasıl başlayacağınız , ne inşa etmek istediğinize bağlıdır. No-code teknolojisi, işletme çözümlerinin kapsamlı programlama bilgisi olmadan hızlı ve kolay bir şekilde özel yazılım uygulamaları oluşturmasına olanak tanır. Farklı endüstriler, operasyonları kolaylaştırmak ve verimliliği artırmak için no-code kullanımdan çeşitli şekillerde yararlanır.
Bankacılık ve finansal hizmetler sektöründe risk yönetimi, dolandırıcılık tespiti ve uyumluluk için özel uygulamalar oluşturmak amacıyla kod kullanılmaz. Forrester Research tarafından yapılan bir araştırma, 2023 yılına kadar yeni bankacılık ve finansal hizmetler sektörü uygulamalarının %70'inde kod kullanılmayacağını öngörüyor. İmalat sektörü, idari yönetim, tedarik zinciri yönetimi ve tahmine dayalı bakımlar için özel uygulama oluşturmak amacıyla No-code'dan yararlanır. No-code, perakende sektöründe özel tedarik zinciri yönetimi, envanter yönetimi ve müşteri yönetimi uygulamaları oluşturur. Genel olarak, farklı endüstrilerin, operasyonel verimliliklerini artırmak ve günümüzün dijital çağında rekabetçi kalabilmek için no-code uygulama alanlarından çeşitli şekillerde yararlandıkları görülebilir.
No-Code Geliştirme ile Zaman ve Maliyet Tasarrufu
Yapılan bir araştırmaya göre, kod kullanılmaması, yazılım geliştirme maliyetlerini %80'e kadar azaltabiliyor. No-code yaklaşım ile geleneksel yaklaşım arasındaki önemli fark, geleneksel yaklaşımın belirli bir programlama dilinde yetenekli, pahalı geliştiriciler gerektirmesidir.
Geliştirme söz konusu olduğunda no-code süreç, geleneksel geliştirmeden çok daha basit ve hızlı bir süreçtir. Geleneksel yaklaşım kodlama araçlarını kullanırken, no-code görsel bir geliştirme yöntemini izler. Aynı zamanda uygulamayı çok kolay ve hızlı bir grafik görsel düzenleyici kullanarak oluşturmasına olanak tanır.
Kod araçları olmadan geliştirme sürecinin hızı oldukça yüksektir. Müşterilerinizin ihtiyaçlarına bağlı olarak birkaç saat içinde bir prototip veya kavram ispatı (proof of concept) oluşturabilirsiniz. Hız aynı zamanda ekibinizin çalışma saatlerinin azalması ve müşterilerin daha mutlu olması anlamına da gelir.
No-Code Platformları ve Kullanıcı Deneyimi
Son yıllarda, kuruluşların kapsamlı programlama becerilerine ihtiyaç duymadan hızlı bir şekilde yazılım geliştirmeleri için oyunun kurallarını değiştiren bir çözüm olarak no-code platformları ortaya çıktı. Bu platformlar, işletmelerin görsel ara yüzler aracılığıyla web ve mobil uygulamalar oluşturmasına yardımcı olurken aynı zamanda en iyi kullanıcı deneyimini sağlarlar. No-code platformlarında kullanıcı deneyimi tasarımı, kullanımı kolay, görsel olarak çekici ve son kullanıcılar için bağlamsal olarak alakalı uygulama oluşturmaya odaklanmaktadır. Önemli bir avantaj olarak no-code platformların en önemli özelliği, bireysel geliştiricilere ve teknik olmayan paydaşlara yazılım çözümleri oluşturmaya katılma yetkisi vererek uygulama geliştirme sürecini demokratikleştirmeleridir.
Kullanıcı deneyimi tasarımı söz konusu olduğunda, no-code platformları öğrenme sürecini kolaylaştırır ve kullanıcıların özel bir uzmana ihtiyaç duymadan karmaşık tasarım zorluklarının üstesinden gelerek duyarlı ve uyarlanabilir uygulama oluşturmasına olanak tanır.
No-Code Araçları ile İnovasyonu Teşvik Etme
Bilinen gerçek şu ki, her şirketin hayatta kalabilmek için özel yazılımlara ihtiyacı duyar. Ancak sıklıkla konuşulan en büyük engel, ekiplerde yazılım mühendislerinin bulunmaması ve işletmelerin verimlilik için ihtiyaç duyduğu araçların oluşturulamamasıdır. Ekiplerin yapması gereken görevleri vardır ve bunları uygulamak için gerekli becerilere sahip değildirler.
No-code araçlar bireyleri güçlendirir ve genellikle elit bir azınlığın sahip olduğu teknik becerileri demokratikleştirir. Sonuç olarak, no-code hareket, teknolojiyle etkileşim biçimimizde ve işletmelerdeki ekiplerin çalışma biçiminde devrim yaratmaktadır. No-code araçlar, teknik ve teknik olmayan ekip üyeleri arasındaki geleneksel engelleri ortadan kaldırarak ekiplerin çalışma ve işbirliği yapma biçiminde değişiklik yaratmaktadır. Sonuç olarak, herkesin fikirlerini hayata geçirme yetkisine sahip olması, işyerinde daha fazla çeşitlilik ve inovasyon ve no-code açısından ilerlemeye yol açar.
No-code platformlar, süreçleri optimize edip kolaylaştırmanın yanı sıra ekibinizi de destekleyebilir. Aynı zamanda birden fazla adım gerektiren bir görevi alıp tek adıma dönüştürebilir. Sonuç olarak, no-code araç kullanımı işi yoğunlaştırır ve operasyonları daha verimli hale getirir.
No-Code Eğitimi ve Kaynakları
Günümüzün hızla ilerleyen dijital dünyasında, özellikle de iş amaçlı bir web sitesi, web uygulaması veya mobil uygulama geliştirme söz konusu olduğunda her saniye önemlidir. No-code geliştirme, karmaşık özel geliştirme, geliştirici azlığı ve büyük proje harcamalarına yanıttır. No-code geliştirme, araçları teknik bilgisi olmayan kişilerin bile kullanabileceği şekilde daha erişilebilir ve kullanımı kolay hale getirme fikrine dayanmaktadır. No-code bir ürün yapmayı düşünüyorsanız ancak nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, No-code uzmanlardan bilgi alabileceğiniz en iyi no-code eğitimi kaynak listesine göz atın.
- No Code HQ, yeni projeleri, haberleri ve deneyimleri paylaşan, birbirleriyle etkileşim kuran ve birbirlerinden öğrenen no-code geliştiricilerden oluşan bir topluluktur. Bu platformda, kendi projenize başlamanıza yardımcı olacak no-code eğitimleri, şablonlar ve no-code araçlar bulunur.
- Nu Code' da 5000'den fazla no-code geliştirici ve profesyonellerden oluşan bir toplulukla, no-code ürünlerin nasıl yapılacağı konusunda çalışmak ve bilgilerini paylaşmak için bir araya geliyorlar. Topluluğun üyeleri düzenli olarak fikir alışverişinde bulunuyor ve ilerlemelerini yeni araçlarla gösteriyor.
- Makerpad, başarı öykülerini ve uzmanlıklarını paylaşan kod bilgisi olmayan profesyonellere yönelik bir platformdur ve internetteki en büyük no-code topluluklardan biridir. Yeni başlayanlar platformun no-code eğitiminden ve kurslarından yararlanabilir.
- NoCodeDevs'te no-code uzmanlar, yeni gelenlerin no-code teknolojilere başlamalarına yardımcı olmak için deneyimlerini, fikirlerini ve püf noktalarını paylaşıyor. Güncel no-code eğitimler, kod kullanmadan profesyonelliğe nasıl ulaşacağınız ve kendi projenizi nasıl oluşturacağınızla ilgili en son trendleri inceliyor ve sunuyor.
Başarılı No-Code Proje Örnekleri
No-code araçların sağladığı erişilebilirlik, hız, maliyet tasarrufu ve esneklik, no-code girişimlerin büyümesine katkıda bulunur. Bu araçlar gelişmeye devam ettikçe, no-code başlangıç ekosisteminde daha da fazla yenilik ve büyüme görebiliriz.
İşte bu yıla damgasını vuran en başarılı no-code projelerden bazıları.
1. MyHabeats
İlk olarak, Allcancode platformu kullanılarak yapılan güçlü ve ciddi anlamda uzmanlaşmış bir uygulamanın örneği olan MyHabeats'i tartışmaya değerdir. Obezite nedeniyle yeni ameliyat olmuş ve ameliyatı takip eden haftalarda diyetlerini nasıl uygulayacakları konusunda sıkı rehberliğe ihtiyaç duyan hastaları hedef alan bir araçtır.
Kullanıcıları, sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmeye ve bunlara bağlı kalmaya ve kilo vermek için gerekli yaşam tarzı değişikliklerine uymaya teşvik eder.
Güzel ve sezgisel bir arayüz, çekici grafik tasarım öğeleri ve ikonografinin yanı sıra iyi gizlenmiş analitik temellerle, no-code ve low-code geliştirme hatları kullanılarak nelerin başarılabileceğini gerçekten gösteriyor.
Kurucu: Katie Milioni
Web sitesi: https://myhabeats.co/
Kategori: Sağlık
Kod gerektirmeyen araçlar kullanıldı: Allcancode
Yapım Süresi: 12-15 Hafta
2. Tezfly
Piyasada kullanıcıların uçuşlarda iyi fırsatlar elde etmesine yardımcı olmayı amaçlayan seyahat uygulaması var. Yüzlerce havayolunun uçuşlarını aramanıza, bilet fiyatlarını karşılaştırmanıza ve başka hiçbir yere gitmenize gerek kalmadan uygulama içinden uçuş rezervasyonu yapmanıza olanak tanıyan bir uygulamadır.
Tahmin edebileceğiniz gibi bu, kullanıcılara bir kuruş bile indirmeye mal olmayan bir uygulama ve bunun yerine geliştiricileri için ürettiği gelir, havayolları ve bayilerin biletlerini sunmak için ödediği komisyondan geliyor. Temsil edilen 700'den fazla havayoluyla, iyi bir anlaşma elde etmek için cazip bir yer ve tüm bunların Natively kullanılarak inşa edilmiş olması onu daha da etkileyici kılıyor. Bu büyüyen sektöre girmek için nasıl kod yazacağınızı bilmenize gerek olmadığını gösteriyor.
Kurucu: Coşkun Aksu
Web sitesi: https://www.tezfly.com/
Kategori: Seyahat
Kod gerektirmeyen araçlar kullanıldı: Yerel araçlar
Yapım Süresi: 12-15 Hafta
3. Box Express
Kosta Rika merkezli bu lojistik markası, iç pazarında fast food'dan tüketim mallarına ve ötesine kadar her alanda olağanüstü teslimat hizmetleri sağlamasıyla tanınır. Müşteri tabanından gelen değişen talepleri karşılamak için no-code uygulama oluşturucu Appy Pie'a başvurdu ve hizmet yelpazesinin her yönünü bütünsel ve birleşik bir şekilde kapsayabilecek bir yazılım oluşturdu.
Uygulamayı kullanıma sunduğundan beri müşteri tabanının dörtte üçü bir sıçrama yaparak Box Express'in sağladığı çözümleri kullanmaya devam etmek için uygulamayı benimsedi. Bu uygulama, teslimatları planlayabilmeyi, siparişlerin ilerleyişini takip edebilmeyi ve bir şeyler ters gittiğinde müşteri hizmetlerinden ihtiyaç duyulan desteği alabilmeyi içerir.
Kurucu: Rodrigo Rincon
Web sitesi: https://www.boxexpresscr.net/
Kategori: Lojistik
Kod gerektirmeyen araçlar kullanıldı: Appy Pie
Yapım Süresi: 8-12 Hafta
No-Code'un Geleceği ve Sektörel Etkileri
No-code sektör çözümleri genellikle belirli iş süreçlerini kolaylaştırmak, üretkenliği artırmak ve belirli bir sektördeki müşteri deneyimlerini geliştirmek için tasarlanmıştır. Örneğin; sağlık sektörüne yönelik no-code bir sektör çözümü; randevu planlama, hasta kayıt yönetimi, faturalandırma ve ödeme gibi özellikleri içerir. No-code çözümlerinin bazı örnekleri şunlardır; küçük işletme çözümleri için pazarlama otomasyon araçları, yaratıcı ajanslar için proje yönetimi araçları, satış ekipleri için müşteri ilişkileri yönetimi (CRM) sistemleri, üreticiler için tedarik zinciri yönetimi çözümleri, küçük ve orta ölçekli işletmeler için insan kaynakları ve bordrolama sistemleri. No-code sektör çözümleri, işletme çözümlerinin özel ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde özelleştirilebilir ve kodlama ve programlama gerektiren geleneksel yazılım çözümlerine göre genellikle daha uygun maliyetlidir ve uygulanması daha erişilebilirdir.
No-code, hızlı uygulama geliştirmenin geleceğini yönlendirir. Uygulamalara olan talep çok fazla ancak artan ihtiyacı karşılayacak yeterli yazılım geliştiricisi mevcut değildir. Kurumsal kuruluşlarda sürekli no-code geliştirilmesi, bunun için bir çözümdür. No-code Küresel Pazar Raporu, küresel no-code pazarın 2027 itibarıyla 15,2 milyar dolar değerinde olacağını ve 2020'den 2027'ye kadar %38,8'lik bir Bileşik Büyüme Oranı ile büyüyeceğini tahmin ediyor.
No-Code Platformlarının Güvenlik ve Sürdürülebilirlik Yönleri
No-code uygulamalardaki en büyük risklerden biri güvenliktir. Geleneksel yazılım geliştiricileri, en iyi uygulamaları kodlama konusunda uzun yıllara dayanan deneyime sahiptir ve potansiyel güvenlik sorunlarını sorun haline gelmeden önce tespit edebilirler. No-code kullanıcılar bu deneyime sahip değildir. Bu nedenle uygulamalarını olası ihlallerden veya saldırılardan nasıl koruyacaklarını tam olarak bilemeyebilirler.
Kod geliştirici olmayanlar, kurumsal düzeyde uygulamalar oluşturmaya katkıda bulunmak için no-code kullanabilse de, deneyimli ve profesyonel geliştiriciler süreç için hala çok önemlidir. No-code platformları, deneyimli geliştiricilerin yerini almak yerine yönetişim sağlamalarına ve güvenlik ve ölçeklenebilirlik gibi daha üst düzey görevlere odaklanmalarına olanak tanır. Bu, deneyimli geliştiricilerin yalnızca "ışıkları açık tutmaktan" uzaklaşıp , kapsamlı becerilerini ve deneyimlerini en etkili şekilde kullanacak türde görevleri gerçekleştirebilecekleri anlamına gelir.
12 Şubat 2024