Genel
Şirket Nasıl Kurulur? Şirket Kurma Süreçleri Nelerdir?
Şirket Nasıl Kurulur? Şirket Kurma Süreçleri Nelerdir?
Bir şirket kurmak ve onu başarılı şekilde sürdürmek için sahip olunması gereken nitelikler ve uygulanması gereken aşamalar bulunur. Bir şirket kurmak isteyen girişimci ya da girişimciler öncellikle bu niteliklere sahip olmalı ve ardından izlenmesi gereken işlem basamaklarını gerçekleştirmelidir. Şirket kuruluşu aşamasında mutlaka gelecek hedefleri ve ulaşılmak istenen noktalar göz önünde bulundurulmalı, gelecek planları bu doğrultuda sağlanmalıdır.
Şirket kuruluşunda profesyonel hizmet sağlayıcılarından destek alınması sürecin daha başarılı yürütülmesini sağlar. defterdar.com bu amaçla çalışan online şirket kurma platformlarından biridir. defterdar.com platformunda yeni bir şirket kurabilir, sahip olduğunuz şirketle ilgili işlemlerinizi profesyonelce yönetebilirsiniz. Ayrıca şirketinizle ilgili gelecek fırsatlarından haberdar olabilir, marka tescili alabilir ve sanal ofis desteği gibi pek çok avantajdan faydalanabilirsiniz.
Şirket Kurma Aşamaları Nelerdir?
Bir şirketi kurarken sırasıyla takip edilmesi gereken bazı işlem adımları yer alır. Bu adımlar:
- Şirketin türünün belirlenmesi: Şirketin hangi kategoride olduğu ve hangi amaç doğrultusunda iş faaliyeti gerçekleştireceği belirlenir.
- Şirkete dair unvanın seçilmesi: Şirketin adı ve unvanı belirlendikten sonra Ticaret Sicili Müdürlüğüne kaydı gerçekleştirilir.
- Sermayeye ilişkin payın saptanması: Şirketin sermayesi ve sermayeye ilişkin payların saptanması bu aşamada gerçekleştirilir.
- Şirket sözleşmesinin oluşturulması: Noter eşliğinde oluşturulan şirket sözleşmesinin imzalanması bu aşamada tamamlanır.
- Ticaret sicili kaydının yapılması: Ticaret Sicili Müdürlüğüne şirketin sözleşmesi ve diğer gerekli tüm belgeler ile ticaret sicili kaydı yapılır.
- Vergi dairesine kayıt yapılması: Şirketin vergilendirilmesi için vergi dairesine kaydı yapılır.
- İş faaliyetlerinin başlatılması: Şirkette iş faaliyetlerinin başlaması için gereken diğer evraklar düzenlenerek çalışma sürecine başlanır.
İşletmenize Uygun Şirket Türü Hangisidir?
Girişim fikrinizi hayata geçirmek ve başarılı şirketi kurmak noktasında seçebileceğiniz farklı şirket türleri bulunur. Yatırımcı ve girişimcilerin ticari hedefleri göz önünde alındığında limited ve anonim şirketler daha başarılı tercihlerdir. Daha küçük çapta bir girişim fikrine sahip girişimciler, şahıs şirketleri kurarak başlangıç yapma fırsatına sahiptir.
Şahıs Şirketi
Bireyler tarafından kurulan, ortakları bulunabilen ve ortaklarının sorumluluklarının sınırsız şekilde bulunduğu şirket türü, şahıs şirketidir. Şahıs şirketleri, limited ve anonim şirketlere kıyasla daha hızlı ve kolay bir şekilde kurulabilir. Şirketin kurucusu ve ortakları az sayıda bulunacağından daha hızlı karar alınabilir ve daha hızlı yükselme kaydedilebilir.
Şahıs Şirketlerinin Kuruluş Aşamaları
Tek kişilik şirket nasıl kurulur? Bir girişim fikri bulunan kişiler tarafından bazı uygulama prosedürlerinin ve işlemlerinin tamamlanması, gerekli şartların sağlanmasının ardından şahıs şirketleri kurulabilir. Gerekli belgelerin toplanmasıyla şahıs şirketlerinin kurulumu için ilk aşama gerçekleştirilmiş olur. Belgelerin ilgili kurumlara teslim edilmesi ve işlemlerin yapılmasının ardından birkaç günlük süre zarfı içerisinde kuruluş aşaması tamamlanır. Daha sonra vergi dairesi tarafından yoklama yapılır ve bunun ardından vergi levhası alınır. E-imza ve e-fatura başvuruları yapılır, diğer belgeler tamamlanır. Ticaret Odasına kayıt için sicil gazetesine ilan verilir. Sonrasında BAĞ-KUR ve SGK başvuruları da gerçekleştirilebilir.
Limited Şirketi
Bir ya da birden fazla tüzel kişi tarafından bir ticaret unvanına sahip şekilde kurulan şirketler limited şirketlerdir. Ltd. şirket kuruluşu bir esas sermayeye dayanır. Limited şirketler, sigortacılık ve bankacılık girişimlerinde faaliyet gösteremezler.
Limited Şirketlerin Kuruluş Aşamaları
Limited şirket nasıl kurulur? Limited şirketlerin bazı kuruluş aşamaları ve İTO şirket kuruluşu prosedürleri yer alır. Limited şirketlere dair kuruluş aşamaları:
- Muhasebeci seçiminin yapılması
- Kurulum aşaması için gerekli evrakların toplanması
- Şirketin ana sözleşmesinin oluşturulması
- Vergilendirme işlemlerinin yapılması
- Ticari sicil kaydının yapılması
- Beyanname ve vekaletname işlemlerinin gerçekleştirilmesi
- Vergi dairesine bildirme işlemlerinin tamamlanması
- Oda ve belediyeye ilişkin işlemlerin tamamlanması
Limited Şirket Kuruluşu için Gerekli Diğer Belgeler
Ltd. şirket nasıl kurulur aşamasında bazı evrakların gerekliliği söz konusudur. Bu belgeler:
- Şirket kuruluşuna ilişkin bildirim formu
- Şirket kuruluş dilekçesi
- Noter tasdikli sözleşme
- Şirketin oda kaydı
- İkametgâh belgesi
- Kira kontratı
- Sermayenin yatırıldığını belgeleyen dekont
Anonim Şirketi
Anonim şirket nasıl kurulur? Anonim şirket, sermayesi belirlenmiş ve belirli paylara bölünmüş olan şirkettir. Anonim şirketler, kanuni geçerliliği bulunan, yasaklanmamış her türlü ticari amaç doğrultusunda kurulabilirler.
Anonim Şirketlerin Kuruluş Aşamaları
Anonim şirketler kurulurken kurucu ve ortakların gerçekleştirmesi gereken bazı işlem adımları yer alır. Bu adımlar gerçekleştirilerek anonim şirketlerin kurulumu tamamlanır.
- Şirkete ilişkin ticari unvanın seçimi
- Unvanın ve imza yetkisine sahip kişilerin imzalarının noterde tasdik edilmesi
- Rekabet Kurumu hesabına sermayenin 1/10`luk kısmının yatırılması
- Anonim şirket esas sözleşmesinin Ticaret Sicil Memurluğuna onaylatılması ve noterden tasdik edilmiş imza beyannamesinin teslim edilmesi
- Ticaret Sicil Memurluğuna kayıt beyannamesinin teslim edilmesi
- Ticaret Sicil Memurluğuna kurucuların nüfus cüzdanı suretleri ve ikametgâh belgelerinin teslim edilmesi
- Şirketin oda kaydının yapılması
- Ticaret Sicil Gazetesinde şirketin yayınlanması
Anonim Şirket Kuruluşu için Gerekli Diğer Evraklar
Nasıl şirket kurulur? Anonim şirket kuruluşu için gerekli bazı belgeler mevcuttur. Bu belgeler:
- Şirket kuruluş dilekçesi
- Şirket kuruluş sözleşmesi onayı
- Ortakların imza beyannameleri
- Ortakların nüfus cüzdanı örnekleri
- Anonim şirketin kuruluş kaydı beyannamesi
- Şirket sermayesinin yatırıldığını belgeleyen dekont
Şirket Kurmak için Ne Kadar Sermaye Gerekir?
Şirket kurmak için gerekli olan sermaye şirketin türüne bağlı olarak değişkenlik gösterir. Limited şirketler için belirlenmiş olan minimum sermaye miktarı 10.000 Türk lirasıdır. Anonim şirketler için belirlenmiş olan minimum sermaye tutarı ise 50.000 Türk lirasıdır.
31 Ağustos 2023