Lokasyonu Seçildi
Kapat
Şehirler - 13 İl, 55+ Lokasyon!
İstanbul 43 Lokasyon
Ankara 4 Lokasyon
İzmir 1 Lokasyon
Mersin 1 Lokasyon
Antalya 1 Lokasyon
Bursa 1 Lokasyon
Muğla 1 Lokasyon
Konya 1 Lokasyon
Kocaeli 1 Lokasyon
Diyarbakır 1 Lokasyon
Adana 1 Lokasyon
Gaziantep 1 Lokasyon
Kayseri 1 Lokasyon
İl Seçimine Dön
Lokasyonlar - Prestijli Adresle, Sektörde İleriye!
Ağaoğlu My NewworkAtaşehir
Akasya Tower ResidenceÜsküdar
AkbatıEsenyurt
Allure TowerAvcılar
Aqua FloryaBakırköy
Arastapark AVMİzmit
Ark 399Kadıköy
Ataköy TowersBakırköy
Avrupa Konutları CevizlibağZeytinburnu
Axis İstanbulEyüpsultan
Bahariye PlazaKadıköy
BalatFatih
Beybi GizSarıyer
Blackout Bolkan CenterŞişli
BodrumBodrum
BuyakaÜmraniye
Egs Business ParkBakırköy
Emaar SquareÜsküdar
Exen İstanbulÜmraniye
Fatih PlazaFatih
Flora Suite OfficeAtaşehir
Folkart TowersBayraklı
Global İş MerkeziYenişehir / Mersin
Grand PeraBeyoğlu
Hukukçular TowersKartal
Koç KuleÇankaya
Koluman TowerŞehitkamil
Kule PlazaSelçuklu
Levent LoftŞişli
Liva PlazaYenişehir / Diyarbakır
Mall Of İstanbulBaşakşehir
Metropol İstanbulAtaşehir
Next LevelÇankaya
Nurol TowerŞişli
Ofis+Nilüfer
Ofisim KayseriKocasinan
Pendik VaryapPendik
Merter PlatformGüngören
QuasarŞişli
Rumeli PlazaŞişli
Semih Rüstem İş MerkeziSeyhan
SıraevlerBeşiktaş
SkyportBeylikdüzü
Tepe PrimeÇankaya
Trump TowerŞişli
VialandEyüpsultan
Villa FenerionFatih
Yalı OfisBeykoz
YDA CenterÇankaya
Tomtom GardenBeyoğlu
Papirus PlazaKağıthane
Ritim İstanbulMaltepe
Kavala KöşküKadıköy
Remel PlazaMuratpaşa
ETS PlazaMaltepe
Now BomontiŞişli
Mesa KozKadıköy
Kuriş KuleKartal
Kapat
Genel

Yetişkinlerde Konsantrasyon Bozukluğu Nedir? Nasıl Giderilir?

Yetişkinlerde Konsantrasyon Bozukluğu Nedir? Nasıl Giderilir?

Ofis+ tarafından0 dk okuma süresi 26 Ağustos 2023
Yetişkinlerde Konsantrasyon Bozukluğu Nedir? Nasıl Giderilir?
Yazıdaki Konu Başlıkları

Gelişen dünyada aynı anda birden fazla işle meşgul olurken dikkat toplayabilmek ve işleri verimli bir şekilde halletmek oldukça zordur. Özellikle uzun süren çalışmalar yaptığınızda konsantrasyonu sürekli olarak sağlamanız mümkün olmayabilir. Konsantrasyon bozukluğu iş hayatında oldukça fazla görülmekle birlikte yetişkinlerde gün içinde de sıklıkla yaşanan bir durumdur. Yaşandığı sırada iş performansını düşüren ve günlük hayatı zorlaştıran konsantrasyon bozukluğu belirtileri arasında; uzun süre bir işi ilerletememe, başlanılan işi dikkatli bir şekilde sonlandıramama, işleri erteleme gibi zorluklar bulunur. Bu belirtilere rastladığınızda geç kalmadan hemen bir uzmana görünmeniz ve size uygun tedaviyi almanız gerekir.

Yetişkinlerde Konsantrasyon Bozukluğu Neden Olur? Nasıl Giderilir?

Teknolojik gelişmeler ve günlük rutindeki artan işlerle birlikte her an her şeye hazırlıklı bir yapıda bulunmak, zihninizin o ana konsantre kalmasını sağlamak zorlaşabilir. Konsantrasyon, meşgul olduğunuz işe yoğunlaşarak o iş üzerinde dikkati toplayabilme ve uyarılardan etkilenmeme halidir. Eğer dikkatinizi yeteri kadar koruyup sürdüremiyorsanız odaklanma probleminiz ortaya çıkmış demektir. Konsantrasyon bozukluğu, kişiden kişiye değişen şekillerde kendini gösterir ve her birey için odaklanma süresi birbirinden farklıdır, kimisinin beş dakika odaklanabildiği bir işe siz saatlerce odaklanabilirsiniz.

Yetişkinlerde konsantrasyon bozukluğu çevresel, fizyolojik, psikolojik, ekonomik ya da zihinsel etmenlerden kaynaklı olabilir. Toplanamayan dikkat ve sağlanamayan odaklanma konsantrasyon bozukluğu probleminizin çözümü için yapabilecekleriniz arasında; önce çevrenizdeki dağınıklıktan kurtulmak ve dış uyaranları azaltmak, sonra planlı bir liste yaparak işlerinizi sıraya koymak bulunur. Konsantrasyon bozukluğu için merak ettiklerinize dair daha detaylı bilgi almak için yazının devamını okuyabilirsiniz.

Konsantrasyon Bozukluğu Nedir?

Bir çalışma sürecine girdiğinizde kendinizi pek çok bilginin olduğu yoğun bir akışta bulunursunuz. Bilgileri analiz edip işlem sürecine dahil ederken plan dâhilinde ilerlemek bazı zamanlar mümkün olmayabilir. Çalışırken bir anda gelen mesaj veya arama bile dikkatinizi kolayca dağıtabilir. Hâl böyleyken bir konu ya da iş üzerinde yeterince odaklanamama durumu ortaya çıkar ve bu durum konsantrasyon bozukluğu nedir sorusunun cevabı olarak açıklanır.

Yetişkinlerde Konsantrasyon Bozukluğu Neden Olur?

Konsantrasyon bozukluğu meşgul olduğunuz görevle ilgilenmenizi engelleyen; depresyon, ilişki sorunları ve tükenmişlik gibi altta yatan başka sebeplerden tetiklenebilen bir problemdir. Yetişkinlerde konsantrasyon bozukluğu neden olur diye sorduğunuzda cevabı çok çeşitlidir. Çünkü her insan, yapısı gereği farklıdır ve herkesin odaklanma şekli kendine özgüdür. Bozukluğu ortaya çıkaran veya tetikleyen faktörlerden çevresel kaynaklı nedenler: Toplumsal huzursuzluk, kirli hava solumak, sigara-alkol gibi kötü alışkanlıklar, sosyalleşememe ve yalnızlık, çevrede negatif insanların varlığı ve iletişimde zayıf kalma olarak sıralanabilir. Fizyolojik nedenler; yetersiz ve düzensiz beslenme, kronik hastalıklara sahip olma, uzun süre kullanım gerektiren ilaçların vücutta meydana getirdiği yan etkiler olarak sıralanabilir ve bireyin kendi yaşamına özgü sorunlardan oluşur. Psikolojik nedenleri oluşturan faktörler: yoğun stres ve sinir, takıntılar, uykusuzluk ya da çok uyuma, diksiyon problemleri veya tikler, unutkanlık gibi daha zihinsel ve düşünsel olaylardan gelişir. Sayılan etkenler dışında ekonomik durum; parasal sıkıntı ve maddi geçimsizlik de odaklanma sorununa neden olabilir.

İş Hayatında Konsantrasyon Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Mavi ya da beyaz yakalı olmanız fark etmez yapılan her iş dikkat gerektirir. Göreviniz için gereken odaklanmayı sağlamadığınızda iş düzgün ilerlemez ve işleyişte duraksamayı gören üstleriniz tarafından uyarılara maruz kalabilirsiniz. Bu durumda konsantrasyon bozukluğunun belirtilerine bakmanız ve kendinizde bu sorunları görüyorsanız gerekli önlemleri almanız gerekir. Odaklanma sorununa sahip olan kişilerde şu davranışlar görülür:

  • İşi gerektiği şekilde ve belirlenen sürede bitirememe.
  • Görevini yerine getirirken dalgın olma.
  • Çok uzun süreli molalara çıkma.
  • İş sırasında verilen görevden sıkılarak bıkkın olma.
  • Tekrar tekrar okunmasına rağmen yazıyı anlamama.
  • Devamlı olarak huzursuzluk ve güvensizlik hissetme.
  • Sosyal aktivitelerde dikkatsiz davranışlar sergileme.

Konsantrasyon Bozukluğu Nasıl Giderilir?

Odaklanma problemi, birkaç çözüm yolu kullanılarak üstesinden gelinebilecek bir sorundur. Bu soruna sahip olduğunuzu düşünüyorsanız şüphelendiğiniz anda bir uzmandan destek almalısınız. Konsantrasyon bozukluğu nasıl giderilir sorusuna bireyin kendi deneyeceği yöntemler ve uzman tedavisi olarak iki başlıkta cevap verilebilir. Bireyin kendi deneyeceği yöntemler: Fiziksel ortamdan kaynaklanan sorunları ortadan kaldırmak ve dış uyaranları azaltmak, liste yaparak zihninizi hapis tutan iş yığınından planlı bir şekilde kurtulmak ve sadeleşmek, düzenli uyumak ve beslenmek, zeka oyunları oynayarak ve bulmaca çözerek odaklanma sürecini geliştirmek, konsantrasyon bozukluğu egzersizleri yapmak. Bu egzersizler: Elinizde tuttuğunuz kalemin ucuna 30 saniye odaklanma, karşınızdaki kişiyi dinlerken dikkatiniz dağılırsa sağ yumruğunuzu sıkarak dikkatinizi artırma vb. şekillerde örneklenebilir. İkinci başlık olarak uzman tedavisi, yüksek dereceli konsantrasyon bozukluğu olan insanlar için elzemdir. Odaklanma problemi yaşıyorsanız önce bir psikoloğa başvurmalı daha sonra uzman gözetiminde konsantrasyon bozukluğu tedavisi için uygun terapi ve telkin yöntemlerine başlamalısınız. Eğer bu yöntemler işe yaramazsa psikolog sizi psikiyatriye yönlendirir ve bu durumda ilaç tedavisi uygulanarak gözlem süreci devam eder.

Dikkat Eksikliği ve Konsantrasyon Bozukluğu Aynı Mı?

Dikkat eksikliği ve konsantrasyon bozukluğu farklı sorunlardır. Dikkat eksikliği, bebeklik döneminden itibaren gözlemlenebilen ve hiperaktif bozuklukla beraber görülen bir rahatsızlıktır. Dikkat eksikliğinde konsantrasyon bozukluğuna benzer davranışlar sergilenir, bunlara ek olarak tehlikeli davranışları fark etmeme, aceleci olma, sorular bitmeden cevaplama, sakin kalamama sürekli hareket halinde olma gibi davranışlar da görülür. Konsantrasyon bozukluğu daha çok yapılan işe odaklanamama, var olan dikkati sürdürememe ve görev halindeyken farklı düşüncelerde gezinme şeklinde kendini belli eder. Konsantrasyon bozukluğu ve farklı konularda daha fazla bilgi almak istiyorsanız ofisarti blog sitesini ziyaret edebilir, merak ettiklerinize kolayca ulaşabilirsiniz.

Önceki Yazı
Kriz Yönetimi Nedir? Nasıl Yapılır? - 5 Dakika Okuma Süresi, Ofis+ Tarafından Yazıldı
Sonraki Yazı
Şimdi okunuyor... Sonraki Yazı
Yetişkinlerde Konsantrasyon Bozukluğu Nedir? Nasıl Giderilir? - 0 Dakika Okuma Süresi, Ofis+ Tarafından Yazıldı
Mobil İmza Nasıl Alınır? - 7 Dakika Okuma Süresi, Ofis+ Tarafından Yazıldı
Hızlı Teklif Al