Lokasyonu Seçildi
Kapat
Şehirler - 13 İl, 55+ Lokasyon!
İstanbul 43 Lokasyon
Ankara 4 Lokasyon
İzmir 1 Lokasyon
Mersin 1 Lokasyon
Antalya 1 Lokasyon
Bursa 1 Lokasyon
Muğla 1 Lokasyon
Konya 1 Lokasyon
Kocaeli 1 Lokasyon
Diyarbakır 1 Lokasyon
Adana 1 Lokasyon
Gaziantep 1 Lokasyon
Kayseri 1 Lokasyon
İl Seçimine Dön
Lokasyonlar - Prestijli Adresle, Sektörde İleriye!
Ağaoğlu My NewworkAtaşehir
Akasya Tower ResidenceÜsküdar
AkbatıEsenyurt
Allure TowerAvcılar
Aqua FloryaBakırköy
Arastapark AVMİzmit
Ark 399Kadıköy
Ataköy TowersBakırköy
Avrupa Konutları CevizlibağZeytinburnu
Axis İstanbulEyüpsultan
Bahariye PlazaKadıköy
BalatFatih
Beybi GizSarıyer
Blackout Bolkan CenterŞişli
BodrumBodrum
BuyakaÜmraniye
Egs Business ParkBakırköy
Emaar SquareÜsküdar
Exen İstanbulÜmraniye
Fatih PlazaFatih
Flora Suite OfficeAtaşehir
Folkart TowersBayraklı
Global İş MerkeziYenişehir / Mersin
Grand PeraBeyoğlu
Hukukçular TowersKartal
Koç KuleÇankaya
Koluman TowerŞehitkamil
Kule PlazaSelçuklu
Levent LoftŞişli
Liva PlazaYenişehir / Diyarbakır
Mall Of İstanbulBaşakşehir
Metropol İstanbulAtaşehir
Next LevelÇankaya
Nurol TowerŞişli
Ofis+Nilüfer
Ofisim KayseriKocasinan
Pendik VaryapPendik
Merter PlatformGüngören
QuasarŞişli
Rumeli PlazaŞişli
Semih Rüstem İş MerkeziSeyhan
SıraevlerBeşiktaş
SkyportBeylikdüzü
Tepe PrimeÇankaya
Trump TowerŞişli
VialandEyüpsultan
Villa FenerionFatih
Yalı OfisBeykoz
YDA CenterÇankaya
Tomtom GardenBeyoğlu
Papirus PlazaKağıthane
Ritim İstanbulMaltepe
Kavala KöşküKadıköy
Remel PlazaMuratpaşa
ETS PlazaMaltepe
Now BomontiŞişli
Mesa KozKadıköy
Kuriş KuleKartal
Kapat
Genel

Araştırma ve Geliştirme (Ar-Ge) Nedir?

Araştırma ve Geliştirme (Ar-Ge) Nedir?

Ofis+ tarafından0 dk okuma süresi 13 Kasım 2023
Araştırma ve Geliştirme (Ar-Ge) Nedir?
Yazıdaki Konu Başlıkları

İş hayatında sıklıkla araştırılan "Ar-Ge nedir?" sorusunun cevabı çok basittir. Araştırma ve Geliştirme anlamına gelen Ar-Ge, kurumların yenilikçi fikirlerle atılım yaparak çözümler üretmesini, belirli bir alan üzerinde derin planlamalar yapmasını, insanlara sunulması amaçlanan ürün veya hizmetlerin en kaliteli ve işlevsel formuna dönüştürülmesini sağlayan sistematik çalışmalardır. Bu yaratıcı çalışmalar, insan, kültür ve toplumun bilgi haznesini geliştirerek en kullanışlı ürünlerin ortaya çıkmasını sağlar. Ar-Ge projeleri üzerine yatırım yapan firmaların kar artışı ve hızlı gelişim kaydetmesi sıkça gözlemlenir.

Ar-Ge Çalışmaları Nelerdir?

İş hayatında sıklıkla duyulan Ar-Ge çalışmaları, işletme bünyesinde yer alan ürün veya hizmetlerin geliştirilmesi sürecindeki araştırma ve planlamalardır. Bu çalışmalar genellikle üç aşamada tamamlanır:

  • Temel Araştırma: İlk aşamada ele alınacak ürün veya hizmet belirlenir. Yapılan araştırmalar teoriler ve bilimsel deneylere dayanır, sosyal ve psikolojik alanlar üzerinde odaklanılır.

  • Uygulamalı Araştırma: İlk aşamada belirlenen proje üzerine yeni bilgiler eklenerek harmanlanır. Deneme-yanılma ve gözlem sıkça kullanılan yöntemlerdir.

  • Deneysel Geliştirme: Projeyi noktalayacak son aşamada yeni bir ürün veya hizmet ortaya konur, hizmet veya üründe yapılacak son işlemler burada halledilir.

Ar-Ge çalışmaları bu üç adımın takibiyle tamamlanır. Her adım kendi içinde özel ve anlamlıdır. Ar-Ge çalışmalarıyla ortaya konan ürünler günümüz dünyasına ışık tutar niteliktedir.

Ar-Ge Çalışmalarının Amacı Nedir?

Yenilikçi fikirlerle her daim gelişim ve ilerlemeyi hedefleyen Ar-Ge çalışmalarının amacı, üretilen her ürün veya hizmetin iyileştirilmiş halini sunmak, pazarlamaktır. Ar-Ge çalışmaları neticesinde şirket piyasada gözde bir konuma yerleşerek insanların dikkatini çeker. Bu çalışmalar ile ürün kalitesi ve kullanışlılığı artarken maliyette düşüş gözlemlenir. Pazar payı genişletilerek farklı kitlelere ulaşılır. Çevre dostu ürünlere yer verilerek sürdürülebilir çalışmalara imza atılır. Bu sayede şirket maddi yönden büyüme kaydederken aynı zamanda prestij de kazanır. Ar-Ge çalışmaları bir veya birden çok amaçla ele alınsa da her bakımdan fayda sağlaması kaçınılmazdır.

Ar-Ge Çalışmalarının Önemi Nedir?

Teknolojinin etkilerini adeta bir ayna gibi yansıtan Ar-Ge çalışmaları, işletmelerin gelişim süreçlerini hızlandırırken piyasada yer edinmelerine de yardımcı olur. Ar-Ge faaliyetleri sonrası ortaya konan ürün veya hizmetler ülkeleri kalkındırarak ekonomik faaliyetlerin gelişmesine de yol açar. Bu çalışmalar sadece kurumlar için değil, zaman zaman ülke için de fayda sağlar. Bilim, teknoloji gibi alanlarda yapılan çalışmalar, ortaya çıkan yenilikçi ürünlerle insanların hayatlarını kolaylaştırmakla kalmayıp işletmelerde satışların artmasına, toplumda ise refaha kavuşulmasına yardımcı olur.

Ar-Ge Kapsamındaki Temel Faaliyetler Nelerdir?

Ar-Ge kapsamında yürütülen projeler, ürün veya hizmetten maksimum verimin alınmasına yöneliktir. Üzerinde çalışılan projenin maliyetleri düşürüldüğünde firma kalkınırken ürün verimliliği artırılarak müşterilerin gözünde önem kazanılır. Ar-Ge çalışmaları alanına göre değişmekle beraber özel kurumlar, devlet ve iş adamları tarafından desteklenebilir. Bu destekler arasında Ar-Ge merkezi teşvikleri de bulunur. Devlet tarafından sunulan ve büyük önem gösterilen Ar-Ge teşvikleri ile daha çok projenin hayata geçirilmesi hedeflenir. Yenilikçi fikirlerin geliştirilmesiyle ortaya konan icatlar üzerinden patent veya lisans elde edilerek firma kendisine katkı sağlamış olur. Firmaların kendi çatısı altında Ar-Ge departmanına önem göstermesi, bu bölümün kaderini değiştirebilecek bir fikir üretebileceği gerçeğinden dolayı değerlidir. Ar-Ge mühendislerinin el ele verip çalışmalar yürüttükleri projelerin hem ülkeye hem insanlara büyük etkiler bıraktığı gözlemlenmiştir.

Ar-Ge Çalışması Örnekleri Nelerdir?

Ar-Ge çalışmaları istenen her alanda yapılabilecek olsa da bazı sektörler daha yoğun görünmektedir. Bilim ve teknoloji alanında yenilikçi atılımlar göstererek buluş ortaya koymayı hedefleyen Ar-Ge çalışmalarının en yoğun görüldüğü alanlardan ve örneklerinden şu şekilde söz edilebilir:

  • Otomotiv Sektörü: Yürütülen Ar-Ge çalışmaları genellikle müşteri memnuniyeti, maliyet azaltma, verimlilik ile ilişkilidir. Bu çalışmalardan doğan bilgilerle şirketlerin dışa bağımlılığı azalmış olur.

  • Bilgisayar ve Elektronik: Bilgisayar veya elektronik alanında yapılacak olan çalışmalarda mevcut durum değerlendirildikten sonra eksiklik, hata, kullanıcı deneyimleri gibi konular ele alınarak iyileştirmeler yapılır.

  • Yazılım ve İnternet: Globalleşen dünyanın olmazsa olmazlarından yazılım ve internet oldukça önemlidir. Temelde belirlenen ihtiyaçların analizi, tasarımı ve geliştirilmesi yapılır.

  • Sağlık ve İlaç: Endüstriyel ilaçlar, cerrahi teknolojiler ve sağlık alanında bilgiye ihtiyaç duyulan noktalara ışık tutulması amaçlanır.

  • Enerji: Yenilenebilir enerji kaynaklarının önemi hemen herkes tarafından bilinir. Bu kaynakların nasıl depolanacağı, en verimli halinin nasıl elde edileceği araştırılır.

  • Tarım: Bir ülkenin olmazsa olmazlarından biri olan tarım alanında tarımsal teknolojiler, çeşitli gıdaların üretimi ve satış süreci ele alınır.

  • Çevre: Çevrenin nasıl korunacağı, atıklar ile neler yapılabileceği gibi konular üzerinde durulur.

Ar-Ge çalışmaları örnekleri bunlarla sınırlı olmasa da çoğunluğu bu şekildedir. Bu alanda yapılan çalışmalarla elde edilen ürünlerin insanlara, topluma ve bilime katkıları iz bırakır niteliktedir.

Önceki Yazı
Kriz Yönetimi Nedir? Nasıl Yapılır? - 5 Dakika Okuma Süresi, Ofis+ Tarafından Yazıldı
Sonraki Yazı
Şimdi okunuyor... Sonraki Yazı
Araştırma ve Geliştirme (Ar-Ge) Nedir? - 0 Dakika Okuma Süresi, Ofis+ Tarafından Yazıldı
Huzur Hakkı Nedir? Nasıl Hesaplanır? - 8 Dakika Okuma Süresi, Ofis+ Tarafından Yazıldı
Hızlı Teklif Al