Lokasyonu Seçildi
Kapat
Şehirler - 13 İl, 55+ Lokasyon!
İstanbul 43 Lokasyon
Ankara 4 Lokasyon
İzmir 1 Lokasyon
Mersin 1 Lokasyon
Antalya 1 Lokasyon
Bursa 1 Lokasyon
Muğla 1 Lokasyon
Konya 1 Lokasyon
Kocaeli 1 Lokasyon
Diyarbakır 1 Lokasyon
Adana 1 Lokasyon
Gaziantep 1 Lokasyon
Kayseri 1 Lokasyon
İl Seçimine Dön
Lokasyonlar - Prestijli Adresle, Sektörde İleriye!
Ağaoğlu My NewworkAtaşehir
Akasya Tower ResidenceÜsküdar
AkbatıEsenyurt
Allure TowerAvcılar
Aqua FloryaBakırköy
Arastapark AVMİzmit
Ark 399Kadıköy
Ataköy TowersBakırköy
Avrupa Konutları CevizlibağZeytinburnu
Axis İstanbulEyüpsultan
Bahariye PlazaKadıköy
BalatFatih
Beybi GizSarıyer
Blackout Bolkan CenterŞişli
BodrumBodrum
BuyakaÜmraniye
Egs Business ParkBakırköy
Emaar SquareÜsküdar
Exen İstanbulÜmraniye
Fatih PlazaFatih
Flora Suite OfficeAtaşehir
Folkart TowersBayraklı
Global İş MerkeziYenişehir / Mersin
Grand PeraBeyoğlu
Hukukçular TowersKartal
Koç KuleÇankaya
Koluman TowerŞehitkamil
Kule PlazaSelçuklu
Levent LoftŞişli
Liva PlazaYenişehir / Diyarbakır
Mall Of İstanbulBaşakşehir
Metropol İstanbulAtaşehir
Next LevelÇankaya
Nurol TowerŞişli
Ofis+Nilüfer
Ofisim KayseriKocasinan
Pendik VaryapPendik
Merter PlatformGüngören
QuasarŞişli
Rumeli PlazaŞişli
Semih Rüstem İş MerkeziSeyhan
SıraevlerBeşiktaş
SkyportBeylikdüzü
Tepe PrimeÇankaya
Trump TowerŞişli
VialandEyüpsultan
Villa FenerionFatih
Yalı OfisBeykoz
YDA CenterÇankaya
Tomtom GardenBeyoğlu
Papirus PlazaKağıthane
Ritim İstanbulMaltepe
Kavala KöşküKadıköy
Remel PlazaMuratpaşa
ETS PlazaMaltepe
Now BomontiŞişli
Mesa KozKadıköy
Kuriş KuleKartal
Kapat
Genel

Patent Nedir? Patent Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Patent Nedir? Patent Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Ofis+ tarafından0 dk okuma süresi 19 Ağustos 2023
Patent Nedir? Patent Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
Yazıdaki Konu Başlıkları

Her yaratıcı zihin, tasarladıkları özgün ve yaratıcı fikirlerini hayata geçirme arzusu taşırken, bu fikirleri korumak da büyük bir öneme sahiptir. İşte bu noktada karşımıza patent alma süreci çıkar. Patent, fikir veya buluş sahiplerine bu varlıklarını koruma ve kullanma hakkı tanır. Patent alma süreci ise oldukça belirli ve titiz bir prosedüre tabidir.

Bir buluş için patent alma süreci titizlikle yürütülmesi gereken bir süreçtir. Başvuru işlemlerine başlamadan önce yapılması gereken en önemli adımlardan biri patent sorgulama işlemidir. Patent sorgulama işlemi, buluşunuzun patenti alınmış farklı bir ürün ile benzerlik taşıyıp taşımadığını öğrenmek için yapılır. Çünkü patent almak için başvuruda bulunduğunuz buluşun benzerlerinin olmaması oldukça kritiktir. Bu nedenle Türk Patent Enstitüsü'nün resmi kayıtlarına ve uluslararası patent veri tabanlarına başvurunuzun öncesinde dikkatlice göz atılması gerekir. Bu yazıda; patent ne demek gibi aklınızda olan soruları, patent sorgulama işlemlerini detaylarını ve dikkat edilmesi gereken noktaları detaylı bir şekilde inceleyeceğiz.

Patent Nedir?

Patent, bir buluşun bütün hukuki ve ticari haklarının sahiplik durumunu belirtir ve kişiye buluşlarını üretme, satma ve çoğaltma yetkisi verir. Bu kapsamlı hakkın teminatı olan patent belgesi, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından verilmektedir. Patent; buluş üretmeyi özendirmek, yaratıcı fikirleri ve yenilikleri teşvik etmek ve buluşların sanayide uygulanabilmesini sağlamak amacıyla kullanma hakkına sahip olan kişiyi veya kurumu gösterir. Bir kişinin buluşuna ait patent almak ve bu buluşun tüm haklarına sahip olmak istediği durumda patent başvurusunda bulunması gerekir.

Yalnızca belirli bir süre boyunca geçerliliğini koruyan patent belgeleri bu süre sonunda patent geçerliliğini yitirir ve kamuya açılır. Bunun yanında patentler, satılabilir, lisanslama yoluyla kiraya verilebilir ve miras yoluyla başka kuşaklara aktarılabilir. Patentler Türkiye Cumhuriyeti’nde üç farklı sınıf altında ele alınır:

  • İncelemeli Patent: Bu tür patentler, buluşun özgünlüğünün ve orijinalliğinin ayrıntılı olarak araştırılmasının ardından uygun bulunduğu durumlarda verilir. Patentin özgün olduğu tespit edildiğinde, 20 yıl süreyle koruma sağlar ancak araştırma süreci uzun bir süreyi bulabilir.
  • İncelemesiz Patent: İncelemesiz patentlerde buluşun özgünlüğü tam olarak araştırılmaz. Bu tür patentler, 7 yıl süreyle verilir. İncelemesiz patent belgeleri, gereken koşulların sağlandığı durumlarda incelemeli patente dönüştürülebilir.
  • Faydalı Model: Sanayi faaliyetleri için uygulanabilen buluşların korunması amacıyla verilen patent türüdür.

Marka Patent Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Marka patent başvurusu sorgulama işlemi, Türk Patent Enstitüsü’nün resmî web sitesi üzerinden yapılır. Kurumun internet sitesinde yer alan işlemler bölümünde yer alan sorgulama bölümünde gerekli bilgilerin girilmesi ile marka patent sorgulama işlemi tamamlanabilir.

Patent Başvurusu Nasıl Yapılır?

Patent başvurusu yaparken, ilk adım olarak buluşu en iyi şekilde değerlendirmek için bir uzmandan yardım alınması önerilir. Patent vekili tarafından gerçekleştirilen araştırma ve inceleme sonucunda buluşunuzun yeni ve benzersiz olduğu tespit edilirse, ilgili kurumlara ürününüzle ilgili ayrıntılı görseller ve belgeler sunmanız gerekecektir.

Patent vekili, buluşunuz hakkında ayrıntılı bir tanımlama yapacak ve bu tanımlama özel bir patent başvurusunun temelini oluşturacaktır. Daha sonra, buluşunuz hakkında eklemeler, çıkarmalar veya değişiklikler gerekiyorsa, bu talepler patent vekiline iletilmelidir. Bir sonraki aşamada, patent tarifnamesine son şeklini vermek için yine patent vekilinizin yardımına başvurulur. Ardından, gerekli tüm düzenlemeler yapıldığında Türk Patent Enstitüsü'ne resmi bir patent başvurusu yapılabilir.

Patent başvurusu için hazırlanan patent tarifnamesiyle birlikte başvuru ücreti dekontu ve resmi bir dilekçe yazmanız gerekecektir. Başvuru numaranızı aldıktan sonra, başvurunuzun incelenmesi için 15 ay içinde araştırma ücretini ödemeniz istenecektir. Araştırma tamamlandıktan sonra Türk Patent Enstitüsü tarafından size başvurunuzun sonucunu gösteren bir rapor iletilir. Rapor olumlu bir şekilde sonuçlanırsa, gerekli ücretleri ödeyerek patentinizi alabilirsiniz. Eğer olumsuz bir değerlendirme alırsanız, gerekli düzeltmeleri yaparak yeniden başvuruda bulunma hakkınız vardır. Bu şekilde patent alma şansınızı artırabilirsiniz.

Patent Başvurusu İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Patent başvurusu işlemlerinin herhangi bir sorun olmadan sonuçlanması için gerekli tüm belgelerin eksiksiz ve doğru bir biçimde ibraz edilmesi oldukça önemlidir. Patent başvurusu için gerekli evraklar aşağıda listelenmiştir. 

  • Patent başvuru formu
  • Buluşun niteliklerini betimleyen bir özet yazısı
  • Buluşu detaylı bir biçimde anlatan tarifname metni
  • Patent belgesi ile korunması talep edilen geliştirmenin unsur ya da unsurlarını barındıran istem ya da istemler
  • İstem ya da istemler ile atıfta bulunulan fotoğraflar
  • Gerekli durumlarda vekaletname

Patent Onayı Ne Kadar Sürer?

Patent onay süreçleri değişebilmekle birlikte, herhangi bir itiraz durumu yaşanmaması halinde ortalama 3 ila 5 yıl içerisinde sonuçlanmaktadır.

Patent Alma Ücreti Nasıl Belirlenir?

Patent alma ücreti, başvuruda bulunacak patentin türüne bağlı olarak belirlenir.

Önceki Yazı
Kriz Yönetimi Nedir? Nasıl Yapılır? - 5 Dakika Okuma Süresi, Ofis+ Tarafından Yazıldı
Sonraki Yazı
Şimdi okunuyor... Sonraki Yazı
Patent Nedir? Patent Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır? - 0 Dakika Okuma Süresi, Ofis+ Tarafından Yazıldı
İşyerinde Sosyal Fobi Nedir? Nasıl Yenilir? - 8 Dakika Okuma Süresi, Ofis+ Tarafından Yazıldı
Hızlı Teklif Al