Lokasyonu Seçildi
Kapat
Şehirler - 13 İl, 55+ Lokasyon!
İstanbul 43 Lokasyon
Ankara 4 Lokasyon
İzmir 1 Lokasyon
Mersin 1 Lokasyon
Antalya 1 Lokasyon
Bursa 1 Lokasyon
Muğla 1 Lokasyon
Konya 1 Lokasyon
Kocaeli 1 Lokasyon
Diyarbakır 1 Lokasyon
Adana 1 Lokasyon
Gaziantep 1 Lokasyon
Kayseri 1 Lokasyon
İl Seçimine Dön
Lokasyonlar - Prestijli Adresle, Sektörde İleriye!
Ağaoğlu My NewworkAtaşehir
Akasya Tower ResidenceÜsküdar
AkbatıEsenyurt
Allure TowerAvcılar
Aqua FloryaBakırköy
Arastapark AVMİzmit
Ark 399Kadıköy
Ataköy TowersBakırköy
Avrupa Konutları CevizlibağZeytinburnu
Axis İstanbulEyüpsultan
Bahariye PlazaKadıköy
BalatFatih
Beybi GizSarıyer
Blackout Bolkan CenterŞişli
BodrumBodrum
BuyakaÜmraniye
Egs Business ParkBakırköy
Emaar SquareÜsküdar
Exen İstanbulÜmraniye
Fatih PlazaFatih
Flora Suite OfficeAtaşehir
Folkart TowersBayraklı
Global İş MerkeziYenişehir / Mersin
Grand PeraBeyoğlu
Hukukçular TowersKartal
Koç KuleÇankaya
Koluman TowerŞehitkamil
Kule PlazaSelçuklu
Levent LoftŞişli
Liva PlazaYenişehir / Diyarbakır
Mall Of İstanbulBaşakşehir
Metropol İstanbulAtaşehir
Next LevelÇankaya
Nurol TowerŞişli
Ofis+Nilüfer
Ofisim KayseriKocasinan
Pendik VaryapPendik
Merter PlatformGüngören
QuasarŞişli
Rumeli PlazaŞişli
Semih Rüstem İş MerkeziSeyhan
SıraevlerBeşiktaş
SkyportBeylikdüzü
Tepe PrimeÇankaya
Trump TowerŞişli
VialandEyüpsultan
Villa FenerionFatih
Yalı OfisBeykoz
YDA CenterÇankaya
Tomtom GardenBeyoğlu
Papirus PlazaKağıthane
Ritim İstanbulMaltepe
Kavala KöşküKadıköy
Remel PlazaMuratpaşa
ETS PlazaMaltepe
Now BomontiŞişli
Mesa KozKadıköy
Kuriş KuleKartal
Kapat
Genel

Psikolojik Sağlığın Çalışanlar için Önemi

Psikolojik Sağlığın Çalışanlar için Önemi

Ofis+ tarafından0 dk okuma süresi 1 Aralık 2021
Her saniye kullandığımız zihnimizi önemsiz şeylerle meşgul etmek ve psikolojik olarak zorlamak, bizi gereksiz yere yorar ve motivasyonumuzu düşürür. Peki bu durumdan nasıl kurtuluruz?
Psikolojik Sağlığın Çalışanlar için Önemi
Yazıdaki Konu Başlıkları

Bireyler günlük yaşantıları içerisinde sadece fiziksel değil aynı zamanda psikolojik sağlıklarına da dikkat etmelidir. Psikolojik sağlığın önemini vurgulayan 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü de bireylere bunu hatırlatmak amacıyla kutlanmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü(WHO) “Ruh sağlığı, bireylerin kendi yeteneklerini fark ettiği, yaşamın normal stresi ile başa çıktığı, verimli çalıştığı ve topluma bir çıktı sunabildiği refah halidir.” şeklinde psikolojik sağlığın tanımını yapmaktadır.

Toplumsal Olayların Psikolojik Sağlığa Etkisi

Toplumsal olaylar, bir toplumda yaşayan her bireyi etkiler. Pandemi döneminde bireylerin direkt olarak maruz kaldığını gördüğümüz toplumsal olaylar, manevi ve fiziki sağlık yönünden majör sorunlar yaratabildiği gibi maddi ve psikolojik yönden dâhi bireyleri etkiler. Yaşanan her toplumsal olay bireyleri kişisel özelliklerine bağlı olmak üzere farklı yönlerden etkileyebilir.

Yaşanan küresel krizler, salgınlar ve benzeri olaylar bireylerin hayat kalitesini direkt olarak etkiler. Bir bireyin hayat kalitesinin negatif etkilenmesi ise psikolojik sağlığının bozulmasına yol açabilir. Ruh sağlığı kötü yönde etkilenen bireylerin kendilerine güvenleri azalabiliyor, gelecekle ilgili endişeleri artıyor ve verimlilikleri ciddi oranda düşebiliyor.

Duygusal ve Psikolojik Travma Nedir?

Duygusal ve psikolojik travmalar bireylerin ruh sağlığını etkileyen en önemli etkenler arasında yer alır. Bireylerin güvenlik duygusunun hasar aldığı ruh hali olarak tanımlanan bu durum, bireylerin çaresizlikle karşı karşıya kalmalarına yol açar. Psikolojik sağlığı önemli ölçüde etkileyen bu travmalar genellikle yaşam, güvenlik ve toplumsal şiddet tehdidi gibi durumlarda kendisini gösterir.

Ruh sağlığına direkt olarak etki edebilecek toplumsal olaylar pandemi, doğal afetler, savaş, büyük ölçekli toplumsal şiddet tehditleri olarak örneklenebilir. Toplumsal bir olayın direkt olarak her birey üzerinde psikolojik travmalar yarattığını söylemek yanlış bir tanımlama olabilir. Bireylerin öznel duygusal deneyimlerine göre bu toplumsal olayları nasıl algıladığına göre değişmektedir.

Psikolojik Sağlık Rahatsızlıkları

Belirsizlik ve güvenlik tehdidi bireylerde otomatik olarak anksiyete, öfke, stres gibi kaygı durumları yaratır. Kaygı yaratan durumlar bazı bireylerde motivasyon artırıcı ve harekete geçirici bir etki yaratsa da büyük çoğunlukla bireylerin verimliliğini kötü etkilemektedir. Belirsizlik yaratan durumlar kişiyi kaygı, korku ve strese yönlendiriyorsa bu bireyde psikolojik sağlık rahatsızlıklarının görülmesi oldukça muhtemeldir.

Psikolojik sağlık rahatsızlıkları toplum tarafından çok fazla ön plana çıkarılmasa da ciddi sonuçları olabilen rahatsızlıklardır. Kontrol altında tutulamayan kaygı, korku, stres gibi duygular zamanla panik haline dönüşebilir ve bireyleri olumsuz olarak etkiler. Süreç ilerledikçe bireylerde depresyon, öfke ve karar verme sürecinde güçlükler görülebilir, uyku ve iştah bozuklukları ile karşılaşılabilir.

Psikolojik Sağlığı Korumanın Yolları

Ruh sağlığını korumak isteyen bireyler öncelikle toplumsal olaylar içerisinde yalnız olmadıklarını anlamlıdırlar. Psikolojik rahatsızlıkların temel sebebi yalnızlıkla birlikte gelen kişisel duygu belirsizlikleridir diyebiliriz. Stres, kaygı ve anksiyete ile başa çıkma becerisi yalnızlıkla birlikte azalır, kişisel, öznel duygusal deneyimler önem kazanmaya başlar.

Bir birey için sorun olmayan durumlar bir başka birey için başa çıkılması zor bir durum haline gelebilir. Bu nedenle kişilerin fiziksel sağlıklarına dikkat ettikleri kadar ruh sağlıklarına da dikkat etmeleri oldukça önemlidir. Beden sağlığı için spor yapan bir bireyin psikolojik sağlığı için de meditasyon yapması oldukça yararlı bir aktivite olabilir.

Psikolojik sağlığı korumak ve kaygı durumlarına karşı bağışıklık kazanabilmek için uyku-beslenme alışkanlıklarını düzeltmek, fiziksel egzersiz rutini oluşturmak ve sosyal etkileşimlerden uzak kalmamak yararlı olacaktır. Kaygı oluşturan durumlarda ise bireyin odağını değiştirmesi, öfke kontrolü gibi tekniklerin öğrenilmesi bireylerin toplumsal olaylarla başa çıkabilmesinde yardımcı olur. Süreç içerisinde mesleki ve sosyal işlevselliğiniz zarar görüyorsa bir uzman desteği almanız en doğru adım olabilir.

Önceki Yazı
Kriz Yönetimi Nedir? Nasıl Yapılır? - 5 Dakika Okuma Süresi, Ofis+ Tarafından Yazıldı
Sonraki Yazı
Şimdi okunuyor... Sonraki Yazı
Psikolojik Sağlığın Çalışanlar için Önemi - 0 Dakika Okuma Süresi, Ofis+ Tarafından Yazıldı
Yaratıcı Düşüncenizi Geliştirmek için Beş Yaratıcılık Alıştırması - 6 Dakika Okuma Süresi, Ofis+ Tarafından Yazıldı
Hızlı Teklif Al